Az önvezető járművek anatómiája negyedik rész

Számítógépes/számító platform

Fő komponensek

A szenzorszelekció után a fő komponens a számítási platform. Itt a két legfontosabb alapkövetelmény a gyors válaszidő és a hatékony multitasking. Az emberek bizonyos szerveik segítségével érzékelik a környezetüket és más szervekkel hoznak döntést. A számítógépes platformnak háromdimenziósan kell feltérképeznie a környezetet, hogy feldolgozható (értelmezhető) adatokhoz jusson. Az ilyen integrált platformot tulajdonképpen egy nagyteljesítményű számítógéppel (HPC, High-Performance Computers) analóg. Az autonóm járművek szimultán végeznek adatgyűjtést, elemzést és továbbítást – hatalmas adatmennyiséggel dolgozva, amiket a standard járműrendszerek nem tudnának megcsinálni. Eltérő funkciójú, formájú stb. autók esetében a HPC kiválasztási kritériumai eltérhetnek.
Adattovábbítási ráta: a belső adatáramlás sebessége.

Számítási teljesítmény

A számítási idő közvetlenül befolyásolja az adott helyzetet. Például, ha egy autó 100 km/órával halad (28 méter/másodperc), akkor egy másodpercnyi késlekedés – az érzékeléstől a döntésvégrehajtásig – 28 méter megtételét jelenti, ami után megkezdődik a fékezés és még nem az autó áll meg! Egy ilyen, pár pillanat alatt lejátszódó manőver során rengeteg új impulzus éri a fedélzeti számítógépet, amiket értelmezni kell, így a multitasking is kiemelten fontos.

Energiafelhasználás

Az ezeken az oldalakon részletezett technológia főleg a jövő, várhatóan elektromos autóiba lesz beépítve, amiknek mind a meghajtása, mind a számítási kapacitása ugyanazt az energiaforrást használja belső égésű motor hiányában.

Robosztusság

Az önvezetőrendszer egészének fizikai behatások széles skálájának (menetszél, hőmérséklet, por stb.) kell tudni ellenállni.
Sok autonóm járműben már tesztelték és implementálták a különböző számítási platformokat. A chipfejlesztők általában a következő processzorokat kombinálják, hogy egy redundáns dizájnt hozhassanak létre, ami biztosítja a megbízhatóságot és biztonságot: CPU (central processing unit – központi processzor), GPU (graphics processing unit - grafikai processzor), FPGA (field programmable gate array – felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix), ASIC (application specific integrated circuit – alkalmazás-specifikus integrált áramkör). Példák konkrét eszközökre: NVidia Drive, Tesla FSD, Intel AthosMotion, Arm Cortex.

www.researchgate.net