Mérőszám a robotizáció méréséhez

„The Century Foundation alapítvány fejlesztése” egy mérőszám amivel a robotizáció mértékét tudják felmérni a különböző iparágakban.

2017-ben a The Century Foundation alapítvány kifejlesztett egy mérőszámot, amivel a robotizáció mértékét igyekeztek felmérni az egyes iparágakban. A „robot intensity”-vel (robotintenzitás) aztán 250 nagyvárosi régiót vizsgáltak meg, az elmúlt 10 évben több alkalommal is.

De pontosan, hogyan is definiáljuk az ipari robotokat? Az International Federation of Robotics (IFR) szerint, egy önműködő, újra programozható, többfunkciós eszköz, aminek három vagy több tengelye van. A robot lehet egy pontban rögzítve (fix) vagy lehet mozgatható (mobile) is az adott iparhoz kapcsolódó feladat függvényében.

2009-től (már 10 éve) szignifikánsan növekedni kezdett a robotintenzitás, főleg a munkaintenzív iparágakban és kevésbé a már korábban is gépesítettekben (pl. autógyártás). Ez az átszervezés volt a gazdasági szereplők válasza a 2008-as visszaesésre. Az átszervezés legnagyobb érintettje a feldolgozóipar volt: 2009-ben 0,813 robot jutott ezer munkásra, míg 2017-ben már 1,974. Bár ez a szám még mindig nem nagy, de, mint a grafikonon látható, hosszútávú tendenciát mutat.

mérőszám

Forrás: www.tcf.org