Az AI típusai

Kiterjesztett intelligencia vs. mesterséges intelligencia

A "mesterséges intelligencia" kifejezés túlságosan összetett és szorosan kapcsolódik ahhoz a népszerű nézethez, hogy a mesterséges intelligencia hogyan fogja megváltoztatni a munkahelyeket és az életet. Egyes szakértők szerint ez a nézet valószínűtlen elvárásokat és félelmeket kelt a közvéleményben.

Azt javasolták, hogy a kiterjesztett intelligencia kifejezéssel tegyünk különbséget az önállóan működő mesterséges intelligencia rendszerek – népszerű példák közé tartozik a Hal 9000 és a Terminátor – és az embereket támogató mesterséges intelligencia-eszközök között.

Kiterjesztett intelligencia.

Egyes kutatók és marketingszakemberek azt remélik, hogy a semlegesebb hangzással bíró kiterjesztett intelligencia elnevezés segít megérteni, hogy az AI legtöbb típusa gyenge lesz, és egyszerűen csak javítja a termékeket és szolgáltatásokat. Ilyenek például a fontos információk automatikus felszínre hozása az üzleti intelligenciajelentésekben vagy a fontos információk kiemelése a jogi beadványokban. A ChatGPT és a Bard gyors elterjedése az iparban azt jelzi, hogy az emberi döntéshozatalt támogató mesterséges intelligenciát hajlandóak használni vállalati környezetben is.

 Mesterséges intelligencia.

A valódi mesterséges intelligencia vagy mesterséges általános intelligencia (Artificial general intelligence = AGI) szorosan kapcsolódik a technológiai egyeduralom koncepciójához - egy olyan jövőhöz, amelyet egy olyan mesterséges szuperintelligencia irányít, amely messze meghaladja az emberi agy képességét. Sokan úgy vélik, hogy az olyan technológiák, mint a kvantumszámítástechnika, fontos szerepet játszhatnak az AGI valósággá válásában, és hogy a mesterséges intelligencia kifejezés használatát az ilyen jellegű mesterséges általános intelligenciára kellene fenntartanunk.

www.techtarget.com