A gépbiztonság első rész.

A gépbiztonság ellenőrzése érzékelőkkel kezdődik

A munkavállaló védelme

A szabályozó hatóságok világszerte megkövetelik a munkáltatóktól, hogy megvédjék a munkavállalókat a mozgó gépek és berendezések alkatrészeinek való kitettségtől. Legyen szó akár a gyártógépek beszorulási pontjainak, robotalkalmazásoknak, forgó gépalkatrészeknek vagy a gépek oda-vissza mozgásának való kitettségről, a munkavállalókat védeni kell.

A gépbiztonság ellenőrzése az érzékelőkkel kezdődik. Napjainkban az olyan gyakori tevékenységekben, mint az anyagmozgatás, csomagolás, raklapozás, robothegesztés és munkacellák különféle védelmi rendszereket használnak: fényfüggönyvezérlők, biztonsági kameraérzékelők, biztonsági radarérzékelők, távolságérzékelők, fénysugár-érzékelők és végálláskapcsolók, hogy csak néhányat említsünk. Ezek a biztonsági és védelmi rendszerek különböző biztonsági minősítésű és szabványos érzékelőket használnak, mint például lidar-szkennereket, biztonságos 3D kamerákat, ajtózárakat, monitorkapcsolókat és nyomógombokat, amelyek bemenetként funkcionális biztonsági relét vagy biztonsági vezérlőt használnak kiértékelésre.

Az érzékelők típusai

 A biztonsági besorolású érzékelők nem önállóan működnek; a vezérléshez biztonsági besorolású, biztonságos kimenetekkel rendelkező kiértékelő egységgel együtt kell használni őket. A szoftveresen programozható biztonsági vezérlők, mint például a SICK új Flexi Compact Safety Controllerje, számos előnyt nyújtanak a hagyományos kiértékelő egységekkel szemben, beleértve a moduláris hardverplatformot, a jövőbe mutató technológiákat és az adatok végponttól végpontig történő rendelkezésre állását.

https://www.automation.com