Mercedez-Benz stratégiai update harmadik rész

A mercedes felkészíti a gyártási hálózatát a „csak-elektromos” kibocsátásra
Gyártási terv

A Mercedes jelenleg felkészíti a globális gyártási hálózatát a „csak-elektromos” kibocsátásra, olyan sebességgel, ami képes lesz kielégíteni a gyorsuló ütemben növekvő piaci keresletet. A korai befektetéseknek a rugalmas termelésbe és a korszerű MO360-as rendszernek köszönhetően, a Mercedes-Benz képes az elektromos akkumulátoros járművek tömegtermelésére már ma is. A következő évben nyolc elektromos Mercedes modellt fognak készíteni hét országban, három kontinensen. Továbbá minden személygépjármű- és akkumulátor-összeszerelősor, amit a Mercedes AG üzemeltet, karbonsemleges működésre áll át 2022-ben.

A gyártási hatékonyság megerősítése érdekében, a cég egyesíti erejét a GROB-bal. A német vállalat globális szinten piacvezető az innovatív- és automatizált akkumulátorgyártó rendszerek területén. A társulás növeli az akkumulátorgyártás kapacitását és a kapcsolódó know-how-t is gyarapítja. A partnerség nagy hangsúlyt fektet az akkumulátormodul összeszerelésre és csomag szerelvényre. A Mercedes tervezi még egy új akkumulátor újrahasznosító gyár telepítését Kuppenheimben, Németországban, hogy kidolgozza és biztosítsa az újrahasznosításhoz szükséges kapacitást és háttértudást. Az üzem 2023-ban fog beindulni, ha a kompetens hatóságokkal zajló diskurzus az ígéretek szerint fog zajlani.

HR-terv

Az áttérés a belső égésű motoros meghajtásról az elektromos járművekre lehetséges és már folyamatban is van a Mercedesnél. Ez magában foglalja az ember erőforrás „transzformációját” is, ami alatt folyamatos a tárgyalás a dolgozók reprezentánsaival. Átképzési-, továbbképzési tervek, korai nyugdíjazások, valamint kivásárlások is részei a folyamatnak. A TechAcademies kínál a kollégáknak tréningeket, hogy elsajátítsák a jövő-orientált kvalitásokat. Csak 2020-ban, körülbelül 20 ezer németországi alkalmazott vett részt e-mobilitáshoz kapcsolódó képzésen. Azért, hogy az MB.OS operációs rendszert terv szerint be lehessen fejezni, 3 ezer új szoftvermérnöki pozíció nyílik meg világszerte.

Pénzügyi terv

A Mercedes-Benz eltökélt maradt a profitrátákhoz, amiket 2020 őszén fogalmazott meg. Az elmúlt év céljai azon a becslésen alapultak, hogy a hibrid és elektromos autók eladása 25%-kal fog emelkedni 2025-re. A cél újbóli kihangsúlyozása azon alapszik, hogy az xEV eladások várhatóan 50%-kal növekednek 2025-re és azon a piaci szkenárión, hogy az évtized végére, az új autó eladások túlnyomó többségét a teljesen elektromos autók eladásai teszik majd ki.

Egy fontos pont, hogy emelkedjék az autónkénti nettó bevétel, amit a minőség emelésével igyekeznek biztosítani. Ebbe a kategóriába tartozik a Mercedes Maybach és AMG modellek. Másik fontos elem az irányítás kiterjesztése az elosztásra, árazásra és eladásokra. A digitalizáció, digitális szolgáltatások ez utóbbiban különösen fontos szerephez jutnak.

A Mercedes dolgozik továbbá a változó és fix költségek csökkentésén is és a külső tőkebevonás redukálásán. A közös akkumulátor platformok, a skálázható elektromos architektúrák, kombinálva az akkumulátortechnológia terén elért fejlesztésekkel, nagyobb fokú standardizálás és alacsonyabb költségek válnak elérhetővé. A teljes egységköltséget tekintve, az akkumulátorok előállítási költségében szignifikánsan csökkenés várható.

A tőkeelosztás és befektetések mértéke a belső égésű motorokba és hibrid autókba előre láthatóan 80%-kal fog csökkeni 2019 és 2026 között.

www.daimler.com