SQA jelentősége ötödik rész.

Az ISO 9000 és a CMMI kapcsolata

A különböző CMMI-szintek a következők: 

    • Kezdeti: A kezdeti szintet olyan ad hoc folyamatok jellemzik, amelyek általánosan érthetőek, de nem dokumentáltak vagy megismételhetőek. Ezen a szinten kevés vagy egyáltalán nincs folyamatfegyelem, és a szervezet nagymértékben az egyéni hősiességre támaszkodik a munka elvégzésében.
    • Menedzselt: A menedzselt szintre a menedzselt folyamatok jellemzőek, amelyeket folyamatosan nyomon követnek és fejlesztenek. Ezen a szinten a szervezet nagyfokú folyamatirányítást ért el, és az eredmények következetesen jobbak, mint az alacsonyabb szinteken. 
    • Meghatározott: A Meghatározott szintet jól meghatározott és szabványosított hatékonyságra és minőségre optimalizált folyamatok jellemzik. Ez a szint azt sugallja, hogy a szervezet minden projektben teljes mértékben bevezette a folyamatfegyelmet, és az eredmények kiszámíthatóak és következetesek. 
    • Mennyiségileg irányított: Ezen a szinten a szervezet folyamatait mennyiségi adatok és statisztikai módszerek segítségével kezelik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet méri folyamatainak teljesítményét, és az adatokat felhasználja a folyamatok javítására vonatkozó megalapozott döntések meghozatalához, így az értékláncok hatékonyabbá, stabilabbá és kiszámíthatóbbá válnak. 
    • Optimalizálás: Ezt a szintet a folyamatosan fejlődő folyamatok jellemzik, amelyeket az ügyfelek, a munkavállalók és más érdekelt felek visszajelzései alapján folyamatosan javítanak. Ezen a szinten a szervezet a működésének minden területén elérte a folyamatos javulás állapotát.
Az ISO 9000-zel ellentétben a CMMI még nem vált világméretűvé. Becslések szerint 94 országban több ezer vállalat használja a CMMI-t, de az ISO 9000 továbbra is a legelterjedtebb szabvány marad.

TMM

,A tesztelési érettségi modell (TMM) a tesztelés minőségének értékelésére szolgáló keretrendszer. A modell segítségével értékelhető a szervezet tesztelési folyamatának érettségi szintje, és azonosítható, hogy hol van szükség fejlesztésekre. A TMM egy szervezet tesztelési folyamatának szabványosított mérőszámát biztosítja az egyes érettségi szintekhez rendelt pontokkal.

Következtetés

A minőségbiztosítás a szoftverfejlesztési folyamat nélkülözhetetlen része, mivel biztosítja, hogy a szoftvertermék a tervezett módon működjön, mielőtt piacra kerül. Ez már nem egy "jó lenne, ha lenne", hanem egy "muszáj, hogy legyen" gyakorlat, amely biztosítja a kiváló minőségű termékek biztos szállítását, legyen szó akár a mindennapi üzleti tevékenységekről, akár a fogyasztóknak szánt termékekről.

www.kellton.com