A minőségtervezés

A QE és a QA jelentése, és felhasználási területük

A minőségtervezés (quality enineering – QE) és az minőségbiztosítás (quality assurance – QA) szakirodalma angol nyelven a leggazdagabb.

Ha egy cég vagy egy ember ezen a területen akarja továbbképezni magát, vagy nyújt szolgáltatást, sokszor el kell először magyarázni a vevőnek, hogy mit is jelent pontosan ez a két fogalom, főleg, hogy mi a különbség köztük, van-e átfedés, amennyiben csak az egyikben érdekeltek a felek.

A QE célja egy olyan infrastruktúra megtervezése és felépítése, ami lehetővé teszi, hogy minden feltétel adott legyen, hogy a gyártandó termék elérje vagy meghaladja a vevő elvárásait.

A QE-be ezért beletartoznak a terméktervezés, -fejlesztés és -gyártás mozzanatai, ideértve a hatékony hulladékkezelést is. Összességében egy átfogó és bonyolult tevékenységről van szó, ami az adott feladat holisztikus megközelítését kívánja meg, a mérnöki aspektusokon túl is, de ez utóbbi igaz a QA-ra is. Viszont a QE-től eltérően, a QA inkább szól a felügyeletről, tesztelésről, mint a tervezésről és a közvetlen beavatkozásról. Röviden összefoglalva egy példában, a QE alatt, például, egy autó megtervezését értjük, míg a QA felel azért, hogy minden egyes autó megfeleljen a tervezés során meghatározott paramétereknek, az utóbbi eszköztárába tartozik jellemzően a tesztvezetés.

Szolgáltatások esetében is, de gyártási folyamatoknál mindenképpen másra terjed ki a két fogalom, más a két tevékenység célja, eszközrendszere és módszertana, azonban az nem kérdés, hogy kéz–a-kézben járnak és együttes alkalmazással érhető el a legjobb eredmény.

Qe és QA jelentése

Forrás: www.quora.com