A just-in-time (JIT) termelés

A just-in-time termelés és a 24/7 opció összefüggései a gépgyártásban, elektronikai iparban és a szállítmányozásban.

A múlt heti poszt a 24 órás munkavégzés témaköréről szólt. Ennek kapcsán említésre került, hogy a just-in-time (JIT) termelés és, hogy a 24/7 operáció összefügg.

Egy nemzetközi kutatás szerint a JIT termelés „hozza ki a legtöbbet” az emberi erőforrásokból és így az összteljesítményre is pozitívan hat. Európában ezzel a módszerrel Németországban, Ausztriában, Svédországban és Finnországban találkozhatunk leginkább, iparágat tekintve pedig a gépgyártásban, elektronikai iparban és szállítmányozásban jellemző, igaz, más formában fordul elő a 24/7.

A teljesítménynövekedés abból ered, hogy a gyártó nem foglalkozik semmivel, ami az üzemén kívül történik: értékesítés, beszállítás, könyvelés, stb. A kiszervezés természetesen jár előnyökkel és hátrányokkal is, de a core (mag) tevékenységre inkább pozitív hatással van, hiszen minden erőforrás ide összpontosul és átláthatóbb a kisebb, leegyszerűsített rendszer; az egységköltség csökken és a rugalmasság és minőség is javul.

Van a JIT implementálásnak azonban két összefonódó pillére: a tréning és a lapos vállalati szervezet. A folyamatok kiszervezése magával vonzza a céges struktúra laposításának lehetőségét, amivel célszerű élni is. Viszont egy ilyen felállásban az munkatársakra háruló felelősség nagyobb, így a felkészültségük, mind technikai, mind pszichés szempontból elengedhetetlen.

A megfelelő emberierőforrás-menedzsment előfeltétele és infrastruktúrája a just-in-time termelésnek.

01.08

Forrás: / www.researchgate.net