Az Ipar 4.0 technológiák

Négy fő trend a minőségbiztosítás területén

Melyik változást előidéző négy fő trend befolyásolja a minőségirányítási elvek, módszerek és eszközök fejlesztését? Lássuk mi alapján formálódik a minőségbiztosítás területe:

Globális kereskedelem

A geopolitika, a piacok és az ellátási láncok változó környezete nagyban befolyásolja az irányelveket, beleértve a termék- és irányítási rendszerek nemzetközi szabványosítását.

Technológia

Az Ipar 4.0 technológiák: a big data - adatelemzés, a kvantumszámítástechnika, az összekapcsolhatóság és a robotika, amelyek megváltoztatják az üzleti modelleket, az üzleti rendszereket és a munka környezetet egyaránt.

 Személyes és társadalmi értékek

A szervezeteknek figyelemmel kell kísérniük az ügyfelek igényeit és preferenciáit és olyan termékeket és szolgáltatásokat kell kínálniuk, amelyek a lehető legjobban illeszkednek növekvő igényekhez és preferenciákhoz. Emellett a szervezeteknek figyelembe kell venniük azokat az elvárásokat is, amelyeket a társadalom és a környezetük támaszt rájuk, például a fenntartható és környezettudatos működésre vonatkozó elvárásokat. 

Demográfia

Az elöregedő társadalom nyomást gyakorol a készségek elérhetőségére és a közszolgáltatásokra. A munkahelyi diverzitás viszont javíthatja a minőségbiztosítást, mivel eltérő tapasztalatokat és nézőpontokat eredményez, segíti az új ötletek és megoldások generálását, elkötelezettséget és motivációt eredményezhet, javíthatja a kommunikációt és konfliktuskezelést, és előnyt jelenthet a piaci versenyképesség szempontjából. 

Ezek a trendek folyamatos változásokat idéznek elő a minőségbiztosítás területén - nagyon fontos a piaci környezethez való gyors adaptáció a hatékonyság növelése érdekében.

www.quality.org