Az ipari szereplők elvárásai

A nagyvállalatokat minden mozzanatra kiterjedő szabályozások irányítják

Nagy elvárások

Az ipari szereplőknek a teljesítmény mellett a minőség terén is nagy elvárásokkal kell szembenézniük. A nagyvállalatok működése szigorúan szabályozott, és a munkavégzéstől a gyártásig minden mozzanatra kiterjedő szabályozások irányítják. Ezek a szabályozások lehetnek saját, belső, nemzeti vagy nemzetközi szabványok.

IATF 16949

Az autóipar folyamatosan fejlődik, és a szabványügyi bizottságoknak is követniük kell az új technológiák és gyártási folyamatok bevezetését, ami az előírások frissítését vonja maga után. Az IATF 16949 szabvány a globálisan működő autóipari hálózat egységes követelményeit foglalja össze.

Az ISO 9001 szabvány nem csak az autóipari cégeknek, hanem sok más iparági szereplőnek is integrálható, és a folyamatokat szabályozottabbá teszi. Az IATF 16949 szabvány a ISO 9001 követelményeire épít, és az autóipari gyártásra specializálódik.

A Nemzetközi Autóipari Munkacsoport (IATF) által végzett revízió során szakemberek csoportja dolgozta ki az IATF 16949 szabványt. Ennek tanúsítása hasonló előnyökkel jár, mint az ISO 9001, csak éppen az autóipari folyamatokra specializálódik. Az autóiparban, ahol a teljesítmény és a minőség versenyképesség szempontjából döntő jelentőséggel bírnak, az IATF 16949 tanúsítvány megszerzése alapkövetelmény, és az alkalmazottak szakszerű képzése nélkül elérni nem lehet.

www.iho.hu