Munkaerő kölcsönzés és a szakemberek kapcsolata

Jelenleg a magasan kvalifikált szakértők korát éljük, amit most a járvány helyzet is erősít, így a munkaerő kölcsönzés három fontos előnye is jobban érvényesül, rugalmasság, költségcsökkentés, tapasztalat.

Manapság a szabadúszók, szerződéses tanácsadók, munkaerő-kölcsönzés, projekt- és megbízásos alapon dolgozó szakemberek, elsősorban magasan kvalifikált szakértők, korát éljük. Erre még rá is erősít a jelenlegi járványhelyzet és a mobilitásra, érintkezésre vonatkozó szigorítások. De a tendencia enélkül is erősödik a digitalizáció és automatizáció terjedésével. Társadalmi szempontból tapad egy bizonyos stigma a fix munkaszerződés hiányára, de a cégek nagyra értékelik a kontingens alapú kollégákat három fontos előny miatt.

Rugalmasság. Nagyon sok szektorban előfordul a szezonalitás okozta probléma, illetve, hogy nem tudnak rugalmasan reagálni a kereslet-ingadozásokra. A munkaerő-kölcsönzés viszont segít áthidalni a „csúcsidő” okozta munkatöbbletet, míg a nyugisabb időszak alatt képes a cég elbocsájtások nélkül, egy stabil alaplegénységgel tovább hajózni, nem kell felesleges pozíciókat fenntartani és fizetni. Ez a tudat egy biztonságérzetet és így jobb közérzetet is kölcsönöz annak a bizonyos alapcsapatnak.

Költségcsökkentés. Projekt és megbízásos alapon foglalkoztató cégnél nagyon sokat lehet spórolni, ha munkaerőkölcsönzéssel állítja össze a projekt teamet a cég. Habár a „beugró” emberek rövid-távon drágábban dolgoznak, hosszú-távon, a tréning, egészségügyi hozzájárulás, adózás, esetleges betegszabadság nem a bérlő céget terheli. Az adminisztráció szintén kevesebb.

Tapasztalat. A szabadúszó és megbízásos munkaerő nagyon sokat látott és tapasztalt, sok cég trükkjeit kiismerte, sok problémát megoldott már, jó kapcsolatokra tett szert, széleskörű rálátása van a szakmájára és a kapcsolódó szakmákra is. A belsős alkalmazottak sok esetben nem látják a fától az erdőt; a megszokás miatt nem veszik észre vagy nem akarnak változtatni a problematikus pontokon.

Ebben a tekintetben, amikor egy cég munkaerőt kölcsönöz, valójában tudást, újfajta inputot vásárol, ami hosszú-távon is kamatozik.

Forrás: / www. energyresourcing.com