Mi az a Q-gates?

Q-gates szerepe a minőségbiztosításban a gyártási folyamatok aktualizálásában.

Q-gates (quality gates) vagy minőség kapuk manapság elterjedt módszerei a minőségbiztosításnak a gyártási folyamatokban és a projektmendzsmentben is. A magas költségek és a minőségingadozások, akár a saját gyártási folyamatokban, akár beszállítók tekintetében, jelentős kerékkötői a hatékony termelésnek. Erre a gondra ad megoldást a minőség kapuk alkalmazása, azáltal, hogy egy standardot állít fel, aminek meg kell felelnie a beépülő alkatrészeknek.

Olyan iparágakban, mint az autógyártás, ahol számtalan beszállító és kapcsolódó iparág dolgozik össze, egy apró hiba vagy deviancia egy hatalmas és drága ellátási lánc hatékony működését veszélyezteti. A megfelelő Q-gate rendszerek a hibákat már a gyártás korai szakaszaiban képesek kiszűrni. Hátrány azonban, hogy a Q-gate rendszerek telepítése a gyártási folyamat részletes elemzését igényli, és növeli is annak komplexitását, így rugalmatlanabbá téve azt.

Egy tanulmányban kimutatták, hogy a Q-gatek telepítése során nyert előnyök meghaladják az azzal járó hátrányokat és költségeket.

Ezek az előnyök a következők. A folyamatelemzés során összegyűjtött adatok a hasonló és kapcsolódó iparágak számára benchmarkként figyelembe vehetők, ami szoros együttműködés terén – például, ha egy cég csak egy bizonyos megrendelő vállalatot szolgál ki – elkerülhetetlen követelmény. Az adatok dokumentációja elősegíti az iparágak közötti tudástranszfert, és hozzásegítenek a különböző minőségbiztosítási tanúsítványok előkészítéséhez és megszerzéséhez.

Q-Gates

A stratégiai előnyök mellett, a napi működésben a Q-gate rendszerek csökkentik a selejt rátát, mivel azonnali beavatkozást tesznek lehetővé. Például, ha egy autóba egy selejtes alkatrész került beszerelésre, arra nem csak akkor derül fény, amikor be próbálják indítani az autót, hanem a hibás darab már minőség-kapun sem jut át.

Így időben hamarabb, kisebb költség mellett javítható a hiba.

Forrás:www.semanticscholar.org