TNL20 esztergagép

TNL széria fejlesztései növelik az automatizáltság szintjét

A svájci Index Traub új TNL20-as, csúszó/rögzített fejű automatikus esztergagép modelljei számos új fejlesztéssel rendelkeznek, amik növelik a produktivitást, precíziót és automatizáltság szintjét a TNL szériának. A gépet fel lehet szerelni úgy, hogy egyszerre akár 4 féle megmunkálás is lehetséges.

Egy választható robotcella van integrálva a gépbe, amibe bele lehet tenni igény szerint üres tengelyeket vagy előformázott munkadarabokat. A gépet a csatlakozókészítésben érdekelt és az orvosi eszközöket gyártó cégekre targetálják.

A modellnek két alternatívája is van. Az egyiknek kilenc lineáris tengelye van, két tornya (mindegyik 8 állomással, maximálisan 12 ezer/perc-es és 2 kW-os forgással) és egy hátrafelé is működő függeléke (4 állomással) egy autonóm ellenorsóval. A másik verziónak még van egy plusz előoldali függeléke (6 állomással, max. 12500 percenkénti forgással és 2 kW-os teljesítménnyel), ami önállóan beállítja magát az X és Z tengelyek mentén.

Az eszterga- és CNC gépek gyártóinak versenyét jórészt az egészségügyi szektor határozza meg. Ezen belül releváns a protézisek, sebészeti és ortopédeszközök készítésének igénye, ami hihetetlenül nagy precíziót kíván meg, amit gyakran nehezebb kielégíteni, mint a nyers erőre vonatkozó elvárásokat.

www.sme.org