Hegesztési technikák az elektromos-autó gyártásban

Elektromos-autók és a lézerhegesztés kapcsolata
A hibrid és az elektromos-autók

Az autóipar legdominánsabb trendje ma a hibrid és az elektromos-autók terjedése. Az elektromos motorok összeszerelésé, az eltérő erőátvitel és (statikus) anyagok használata miatt, a korábbiaktól különböző hegesztési technikát követel meg. A belső égésű motorhoz képest, az akkumulátor kulcskérdéssé vált: a cellák összehegesztése modulokká vagy csomagokká, amiket utána szintén össze kell kapcsolni egymással. Ezek tipikusan jó vezető anyagokból készülnek (kobalt, lítium, nikkel stb.), amik jól megmunkálhatók lézerhegesztéssel, de más eljárásokhoz túl „puha” anyagok.

A lézerhegesztés terjedése

Az elektromos meghajtás mellett egy másik trend is a lézerhegesztés terjedését mozdította elő, de ez nem a közelmúltba kezdődött. Ez a trend, hogy szinte mindent a fedélzeti számítógép irányít és mér, minimális a mechanikus műszer a járművekben. Mint korábban írtuk, az elektromos blokkok megmunkálásához szintén hatékony, gazdaságos, (gyors és hulladékmentes) és biztonságos választás a lézer. A szenzor-alapú biztonsági műszerek (pl. vezetési asszisztens, vagy biztonságiöv-feszítő) összeszerelése szintén precíziós eljárást kíván, amilyen forrasztás és a lézerhegesztés.

Ezt a két trendet figyelembe véve elképzelhető, hogy idővel a többi hegesztési eljárás kiszorul a használatból, avagy aránytalanul drágává teszi az azokkal készülő járműveket és alkatrészeket.

www.fastenerengineering.com