Porsche fejlesztése CAD segítségével második rész

A forma egy kulcsfontosságú elem a tervezésben

A forma

A forma egy kulcsfontosságú elem a tervezési procedúrában, mivel az a vásárlók érzéseit is reprezentálhatja. A forma tehát jelentősen áthatja nem csak a gyártási, de a vásárlói benyomásra, elégedettségre vonatkozó végső eredményeket is. A tervezés így egy kreatív művészi munkává is avanzsál. A dizájn definiálható célként, ami a látáson, tapintáson és tudáson keresztül jelenik meg; cselekvések sorozatának rendezett formája. Kísérletek szerint, a térérzet például remekül mutatja, hogy a konkrét struktúra másodlagos, ahogy látunk valamit, az a fontosabb, tehát a tervezés során is így kell gondolkodni. A látványtervezés nem csak analízis és szintézis lépcsőkből áll össze, hanem a probléma definiálásától, annak megoldásáig terjed. Az, hogy mit tekintünk eredendő problémának meghatározza a tervezés nyújtotta megoldást. Az egész procedúra – egyesek szerint – négy tevékenységre bontható: konceptualizálás, alternatív megoldások generálása, részletes elemzés és értékelés.

A forma-nyelv

A forma-nyelv (shape grammar) CAD formatervezési technika egy lehetséges módja a brandek esszenciájának megértésére. Ez a módszer nem csak arra alkalmas, hogy a márka korábbi történelmére reflektáljon, de új arculatokat is precízen artikulálhat:
    - a forma-nyelv közvetlenül modellezhet parametrikus geometriát;
    - az adott geometriához tartozó funkcióhoz tartozik egy alak;
    - ami alakot végül meg kell jeleníteni a tervezési folyamatnak.

A forma szabály

A forma-szabály (shape rule) fejlesztéssel együtt, a forma-nyelven alapuló eszközöket arra használják, hogy felfedezzék egy márka értelmezési lehetőségeit (belső szabályrendszerét) annak formája által sugárzott késségek és korlátokon keresztül és hogy hogyan fognak a jövőbeni termékek kinézni, ha áttekintjük a formák múltbéli alakulását.

A forma-nyelv egyébként a kínai szőnyegkészítésből származik eredetileg, majd megjelent az építészetben, ma már pedig a mindennapi használatra szánt eszközök formatervezésben is. Az autók tekintetében egyedi, bármikor felismerhető elemek a BMW első lámpái, a Ferrarik hátsó körlámpái, a VW Beetle vagy a Harley Davidson motorok alakja, de akár a Porschék döntött háta is ide sorolható.

www.researchgate.net