Csiphiány első rész

Škoda gyárat is elérte a csiphiány

A Skoda prágai üzeme két hét leállásra kényszerült csiphiány miatt. Október végére viszont a legtöbb termelősort újra berúgták - számol be a Reuters.

Újra indul a gyártás

A Volkswagen Csoport alá tartozó Skoda újraindította a legtöbb termelősorát október 31-én, miután a várva-várt félvezetők megérkeztek. A szóvivő a következőt mondta még október 7-én: „jelentősen le kell csökkenteni vagy megállítani a termelés október 8-tól az év végéig (!) a globális félvezetőhiány következtében, ami fojtogatja az egész autógyártó szektort.” Később: „Megerősíthetem, hogy a legtöbb Skoda termelősor ma éjjeli műszakkal folytatja a munkát két hét kiesés után” – mondta Kamila Biddle szóvivő vasárnap, október 31-én.

Gyártás csökkenés

A Cseh Autóipari Egyesület szerint, az autógyártók az országban a vártánál negyed millióval kevesebb autót fognak elkészíteni a globális mikrochiphiány miatt, ami nagyjából 200 milliárd korona (9 milliárd $) bevételkiesést eredményez. A Skodán kívül, ide kell számolni az országban található másik két gyártót is, a Hyundait és a Toyotát.

Az autóipar szektora a gerince a cseh gazdaságnak, 180 ezer foglalkoztatottal és az ipari kibocsátás negyedével. Emiatt a gazdasági növekedés lelassult a harmadik negyedévben, amin nem segített a kereslet csökkenése sem. Viszont a munka folytatása és más gyártók veszteségeit figyelembe véve, a Volkswagen Csoport még relatíve optimistán várhatja az év utolsó három hónapjának számait.

www.europe.autonews.com