A CAD/CAM

A CAD/CAM története röviden a kezdetektől.

A CAD/CAM a számítógépes dizájn (computer-aided design) és a számítógépes gyártás (computer-aided manufacturing) integrációját jelenti. Mindkettőhöz nagyteljesítményű számítógépek szükségesek; a CAD szoftverek a mérnökök tervezési munkáját segítik, míg a CAM a gyártási folyamatok emberierőforrás-igényét hivatottak csökkenteni.

Bár akkor még nem így hívták, de a CAD/CAM-et 1960-ban használta először az IBM repülőgépszárnyak tervezéséhez és építéséhez CNC-vel. 1981-ben a Computervision tette le a technika alapköveit. Nagy hátránya volt a CAD/CAM-nek, hogy hatalmas számítógépkapacitás kellett hozzá. A Computervisionnak hála a ’80-as évektől egyszerre 8-20 felhasználó tudott dolgozni a számítógépen, míg korábban maximum hat. Ez csökkentette a CAD/CAM-hez szükséges erőforrásberuházást azáltal, hogy több ember dolgozhatott egy platformon.

Az 1980-as években bekapcsolódótt a CAD/CAM gyártásba a General Electric és a Parametric Technology is, ezen szereplők megjelenése jelzés értékű volt az iparág – és kapcsolódó iparágak – szereplőinek, hogy az új technológia egyrészt megbízható, másrészt, ha a legnagyobb és leginnovatívabb cégek is foglalkoznak vele, hatalmas pénzeket áldoznak rá, akkor nagy profit potenciál van benne.

www.nytimes.com