A robbantásos hegesztés

Hegesztési folyamatok mozgó alkatrészeknél

Azoknál a hegesztőfolyamatoknál, amikor mozgó komponensekkel van dolgunk, a hagyományos eljárásoktól eltérő vagy kombinált metódusokat kell/érdemes alkalmazni. Ilyen opció volt a robbantásos és most a mágneses impulzusos hegesztés.

Az robbantásos hegesztésnél a robbanás során keletkező energiával két komponenst ütköztetnek, ami során jelentős mennyiségű törmelék lökődhet ki a felszínekről. Kiszámolták, hogy az összenergia csupán 2 %-a hasznosul a hegesztési folyamatban, a durván 20 minisec alatt, de a Paton Intézetben kitalálták, hogy hogyan lehet a felszabaduló, pontosabban szükséges mennyiségű energiát jobban hasznosítani, amivel magasabb energiahatékonyság realizálható.

Erre fejlesztették ki a mágneses impulzusos hegesztést, ami során a felszabaduló energia precízebben kontrollálható, mint a robbantás során. Ebben az esetben a mozgó vagy „szálló” komponensek nem robbantással, hanem egy indukciós tekercs erős mágneses erejének segítségével vannak ütköztetve. Ezt, a vastagfalú acélcsövekben lezajlott folyamatot eltérő anyagok egyesítésére használják például hőcserélőkben, szigetelőknél és tápvezetékeknél.

www.azom.com