PLC az autógyártásban 2 rész

A PLC rövid összefoglaló történetének folytatása avagy a programozható kontrollerek.

A PLC programozás (programmable logic controller), avagy programozható kontrollerek ipari felhasználású digitális számítógépek, amik arra lettek tervezve, hogy irányítsák a gyártási folyamatokat, ideértve automatizált eszközöket (robotokat), vagy gyártósorok futtatását. Széles körben alkalmazzak ezt a technikát olyan területeken, ahol a folyamatok lefutásának megbízhatósága, kiszámíthatósága és egyszerű programozhatósága nagyon fontos, valamint, hogy az esetleges hibákat egyértelműen lehessen azonosítani.

Ezek persze rengeteg folyamatnál fontos követelmények, de ahol drága gépekről, egymásra épülő gyártósorokról, termékekről (pl. autóipar, ahonnan származik a PLC) és virulens iparokról van szó, ott különösen.

PLC-knek sok formája lehet; az egészen kicsi eszközök néhány tíz bementtel és kimenttel (inputs-outputs, I/O), amik a háztartásokban fordulnak elő jellemzően, egészen a nagy, állványokra halmozott moduláris szerkezetekig, amik gyakran hálózatot alkotnak más PLC és SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) rendszerekkel.

A PLC-k analóg és digitális rendszerek között is képesek kapcsolatot teremteni és sokféle profilú feladatot képesek ellátni. Emellett a rendszer nagyon ellenálló is: elektromos zajra immunis, széles hőmérséklettartományban működőképes, ellenáll a nyomásnak és vibrációnak is. Rendszerint saját akkumulátorral és memóriával is kombinálják a PLC rendszereket.

PLC története2

Forrás: www.books.google.hu