A PLC felhasználási területei második rész

A PLC-rendszerek mindenhol megtalálhatóak

Erősen technológiafüggő társadalmunkban a PLC-rendszerek mindenhol megtalálhatóak, beleértve a gyárakat, irodaházakat és még az utcai forgalmat is. A PLC-k számos olyan fontos technológia vezérlésének középpontjában állnak, amelyekre a legtöbben nem is gondolunk, annyira zökkenőmentesen és láthatatlanul beépültek mindennapi életünkbe.

Íme néhány példa a PLC-k által vezérelt mindennapi mechanikus rendszerekre: 

A közlekedési lámpák

Melyek nélkülözhetetlenek modern városainkban és kisvárosainkban, már évtizedek óta PLC-k által vannak vezérelve. Ezek a lámpák, melyeket mindennaposnak tekintünk, megbízhatóan működnek a PLC hardver és szoftver által biztosított felügyelet alatt, és folyamatosan irányítják a forgalmat. Érzékelve a mentőautókba szerelt jeladókat, segítenek a mentőszolgálatok gyors és hatékony közlekedésében.

A liftrendszerek

Ezek is gyakran PLC-k segítségével működnek, melyek speciális programok alapján irányítják a lifteket a különböző emeletekre. Ezek a programok általában létra-logikai utasításokból állnak és lehetővé teszik a liftek számára, hogy optimalizálják az útvonalakat és hatékonyan reagáljanak a felhasználók igényeire.
Az automata ajtók szintén PLC által vannak irányítva, általában érzékelők segítségével, amelyek észlelik a közlekedési helyzeteket és szabályozzák az ajtók mozgását. Például a szupermarketekben található tolóajtók is ilyen rendszereket alkalmaznak, hogy sima és zavartalan legyen a vásárlók áramlása.
Sőt, még a hullámvasutak is PLC-k segítségével működnek, biztosítva a biztonságos és izgalmas élményt a látogatók számára. Ezek a rendszerek nemcsak a hullámvasutak mozgását irányítják, hanem megakadályozzák a kocsik visszafordulását és más baleseteket is.

Manapság szinte mindenhol, ahová csak nézünk, a PLC-k fontos szerepet játszanak a high-tech életmódunkat támogató technológia vezérlésében. A közlekedési lámpáktól a hullámvasutakig robusztus és megbízható vezérlőmechanizmusokat biztosítanak számunkra. A PLC-technikusok e technológiák karbantartásán és támogatásán dolgoznak, olyan kritikus szolgáltatást nyújtva, amely biztonságot ad és segíti mozgalmas életünket.

www.gbctechtraining.com