Az Ethernet

Az Ethernet a gépautomatizálás gerince

TSN

Az informatikai kommunikáció legelterjedtebb gerinchálózata az Ethernet. Az Ethernet teljesítményének javulása nagymértékben meghaladja a sokkal nagyobb IT-piac igényeire épülő, hiánypótló ipari transzportokét. 2016-ban az Ethernet specifikációkat úgy javították, hogy azok tartalmazzák az időérzékeny hálózatépítést (Time Sensitive Networking, TSN). Ez volt a hiányzó láncszem ahhoz, hogy az Ethernet a gépautomatizálás gerincévé váljon, amely egyesíti az informatikai (IT) hálózatokat és az operatív technológiai (OT) hálózatokat, a vezérlés és az információs kommunikáció kombinációját egy gépen belül. A TSN-t támogató új termékekkel a piacon a gépgyártók mostantól közös Ethernet TSN gerinchálózattal rendelkező berendezéseket szállíthatnak, lehetővé téve a közvetlen adatelérést az egész gépen, a vezérlőtől az érzékelőkig és a működtető elemekig. 

A gép további érzékelőkkel való felszerelése a működés nagyobb kontextusának lehetővé tétele érdekében: A gép adataihoz való nagyobb hozzáférés lehetőséget jelent a gép működésének jobb megértésére, feltéve, hogy az adatok megértéséhez elegendő kontextus áll rendelkezésre. Például egy berendezés a szokásosnál melegebben működhet, mert nagyobb terheléssel működik, vagy mert aznap magasabb a környezeti hőmérséklet. 

Riasztási szintek

Az indítási teljesítmény hideg vagy meleg indítás esetén eltérő. Ha a gép nincs megfelelően felszerelve a kontextusra, az adatok értelmezése nagyobb kihívást jelent. Ez a riasztási szintek, a géphibák korai figyelmeztető rendszerének lazítását is megköveteli. Egy közös gerinc lehetővé teszi még több érzékelő bevezetését, amelyek talán egyáltalán nem kapcsolódnak a gép tényleges működéséhez, de kritikusak a gép működésének kontextusának megértéséhez, és a jövőbeli elemzés javára válnak.

www.automation.com