Mi is az a PLC?

Mi is az a PLC? A Procomtec Kft, ebben szeretne Önnek segítséget nyújtani.

Mit is jelent tulajdonképpen a Plc? Egy mozaikszó amit a „Programmable Logic Controller” -böl származtatunk. Tisztában van Ön azzal mit is jelent a PLC, és miért is használjuk?

A PLC azaz a programozható logikai vezérlő, egy mikroprocesszoros, villamosan működtetett folyamatok szabályozását és vezérlését végző kis-vezérlő, ami nem számítógép. Ennek a megértéséhez ismerni kell a PLC-k, mint logikai vezérlők történetét, amelyet itt be is mutatunk. 1969-ben megtervezték az első huzalozott központi vezérlőegységgel (CPU) rendelkező logikai vezérlőt, a Modicon 084-et (Modular Digital Controller). Ez hatalmas áttörést hozott az eddig használt relés rendszert tekintve. A modicon084-et később, egy mikroprocesszor váltotta fel és természetesen még sok mindenben fejlődtek a programozható logikai vezérlők, ezek lehetővé tették az iparosodás fejlődését.

Programozhatóság A relés rendszer nagy hátránya, sok helyet foglal, és hogy az egyszer már összeépített rendszert szinte lehetetlen módosítani. A PLC-k egyszerűen programozhatóak, és bármikor módosíthatóak a benne tárolt programok. Ezzel a megoldással forradalmasította az automatizálási ipart, és ezzel hamar berobbant a köztudatba.

Most már világos, hogy mi is ez a három betű, de miért is jó ez nekünk? Kezdjük ott, hogy hol találkozhatunk a PLC-vel a hétköznapokban. Olvastam egy cikket a mesterséges intelligenciáról, amiben arról volt szó, hogy mennyire beépült a mindennapjainkba, észre sem vesszük, mégis ott lapul a zsebünkben.

Ilyesmi a helyzet a PLC témában is. Az nyilvánvaló, hogy a programozható logikai vezérlők az iparban fordulnak elő, sok olyan helyen is előfordulnak, ahol nem is gondolnánk. Például az utcákon a közvilágítás, mozgólépcsők, liftek, közlekedési lámpák vezérlése. Lakásunkban fűtés, locsolás, elektromos kapu vezérlés, vagy bármi amire gondolhatunk.

Ami a legfontosabb az ipar szinte bármelyik területén megtalálhatóak, aminek programozásában és összeépítésében tud Önnek a Procomtec Kft segíteni.
#procomtec #automatizálás #plc #LOTO #szerszámgyártás #tervezés #idomszergyártás