Mi az a LOTO rendszer?

A LOTO (lock out, tag out) rendszer egy hatékony módszer, aminek célja, hogy megakadályozza a veszélyes energiák rossz időben és rossz helyen történő felszabadulását a különböző munkafolyamatok során.

Minden iparágban vannak veszélyes műveletek, vagy a folyamatot vagy a „résztvevő” energiát tekintve. A gépgyártásban ez legtöbbször mechanikai (forgó alkatrészek, nyomás, préselés, stb.), elektromos (vezetékek, transzformátorok, motorok) vagy hőenergia, aminek mindenféle fémmegmunkálásban jelentős szerepe.

A LOTO (lock out, tag out) rendszer egy hatékony módszer, aminek célja, hogy megakadályozza a fent említett veszélyes energiák rossz időben és rossz helyen történő felszabadulását a különböző munkafolyamatok során. A rendszer lényege, hogy elszigetelje az energiát mielőtt az nem tervezett módon kitörne.

Az robotizált folyamatoknak hála, egy elektromos panel segítségével egész gyártósorokat irányíthat egyetlen ember, minimális erőfeszítésekkel. De ezek a panelek veszélyforrások is, mivel a bennük lévő magas feszültség elektromos szikrákat és áramütést is okozhat normál működés közben is. Egy feldolgozó ipari üzem biztonsági intézkedéseit tárgyaló tanulmányban bemutatták a laikus emberek számára, hogy a LOTO rendszer telepítése, hogyan teszi biztonságossá az elektromos paneleket.

A LOTO mechanizmusa úgy teszi a panelt biztonságossá, hogy elválasztja azt az áramforrásától; ezt hívjuk izolációnak. Az izoláció fizikailag és elektromosan is szétválasztja a két áramkört (forrás és panel), miközben egy elektromágneses mező jön létre a két rész között. Ennek elérésére három eszközt szoktak alkalmazni: optocsatolókat, átalakítót vagy kapacitív csatolókat. A két szétválasztott részben más feszültség van, az egyikben magas, a másikban alacsony. A lényeg, hogy a magas feszültségű elemmel ember ne érintkezhessen. A kapcsoló mellett szükség van még valami szigetelő komponensre is, ami lehet például egy darab műanyag vagy légrés. Ez a módszer az egyszerűségének hála nagyon megbízható és könnyen alkalmazható szinte bármilyen körülmények között. Ez kulcsfontosságú olyan iparágakban, ahol a robotizáció miatt az elektromos energiának meghatározó a szerepe.

A Procomtec Kft tud Önnek segíteni a LOTO rendszer bevezetésében, vállaljuk:
  • A meglévő rendszer felülvizsgálatát és a LOTO rendszer megtervezését.
  • LOTO rendszer kiépítését, bevezetendő eljárások kidolgozását.
  • Vállalati LOTO szabályzat elkészítését.
  • LOTO oktatások megtartását (elmélet és gyakorlat).
  • Segítünk az alkalmazandó LOTO eszközök kiválasztásában, beszerzésében

LOTO rendszer

#robotizáció #elektromospanel #biztonság #LOTOrendszer #LOTOelemek #lockouttagout #izoláció #egyszerűdenagyszerű #procomtec

Forrás: researchgate.net