A LOTO rendszer 1.

A Loto eljárás egy biztonsági rendszer a balesetek megelőzésének céljából.

A LOTO (lockout-tagout) eljárás egy biztonsági rendszer a balesetek és az elektronikus eszközökhöz való jogosulatlan hozzáférések megelőzésére. Amikor sok ember ugyanazzal az áramkörrel dolgozik, mindenkinek egyedi hozzáférési kulcsa van, ami egyfelől kibiztosítja a rendszert (lockout) a balesetek elkerülése végett, másrészt csak ahhoz a parciókhoz enged hozzáférést (tagout), amin az illetőnek dolgoznia kell, dolgozhat.

Az eljárás első lépése azon erőforrások azonosítása, amiken dolgozni fognak vagy dolgozhatnak. Egyes eszközök esetén egyszerű a helyzet, mert egy kapcsolóval lehet áramtalanítani. Sok olyan eszköz van viszont, aminek tartalék akkumulátora van vagy generátora, ami áram alatt tartja a jellemzően létfontosságú eszközöket áramkimaradás esetén is. Ez viszont ad egy következő feladatot. Mielőtt egy jogosultsággal rendelkező személy áramtalanít egy eszközt, tisztában kell lenni az elvégzendő munka minden paraméterével: milyen sokáig tart, mit kell hozzá lekapcsolni, az átmeneti szünet hogyan hátráltathatja az egész gyártósori munkát stb. Erre rakódik rá maga a fizikai veszélye egy ilyen munkának.

A LOTO rendszer leginkább a karbantartó munkák esetén kerül a képbe és ezt a folyamatot egyszerűsíti le néhány alaplépésre.

Forrás: www.thebalancesmb.com