A LOTO rendszer 3.

Loto rendszer használatára fel kell készíteni a felhasználókat, az OSHA amerikai szabályozás alapján.

A LOTO rendszer alkalmazásának vannak bizonyos követelményei, illetve javaslatok, elsősorban gépeket tekintve, amikre könnyebben adaptálható a mechanika. A követelmények terén megkülönbözetünk tréninget és eljárásrendet, avagy policy-t.

A LOTO alkalmazására fel kell készíteni a jogosultakat - használókat – és az érintetteket is. Az OSHA (Occupational Safety and Health Administration) sztenderd két skála alapján határozza meg a szükséges tréninget: felelősség és érintettség alapján. Ez amerikai szabályozás, de világ számos pontján ezen alapszik a szabályozás.

A két skála használata természetesen mérnöki feladat, hiszen át kell látni, hogy milyen folyamat kinek a felelőssége, kit hogyan érint, milyen mértékben, az interdependencia teszi ezt kihívássá. A tréning és a felkészítés csak a jéghegy csúcsa, a háttérmunka és kapcsolódások felderítése az, ami megkívánja az igazán tapasztalt szakembereket, akik már sok rendszert feltérképeztek ilyen tekintetben. Az érintettek kiképzése természetesen egyszerűbb a használókéhoz képest, kisebb felelősség terheli őket, ha ők elrontanak valamit az „nem teremt” veszélyhelyzetet – erről egy korábbi posztban volt szó. A működést alap szinten nekik is ismerniük kell, illetve a rendszer sajátos jelzéseit és szakkifejezéseit el kell sajátítaniuk.

Forrás: www.rockwellautomation.com