A LOTO rendszer 2.

Tervezett áramkimaradás esetén biztositani kell az érzékeny eszközök előzetes kikapcsolását.

Múlt heti posztba a LOTO rendszer lényegéről írtunk és a kezdőlépésekről beszéltünk.

Az adott munkát végzőn kívül az összes érintettet értesíteni kell a tervezett áramkimaradásról, annak időtartamáról, hiszen valószínű, hogy sokan nem tudnak ez alatt dolgozni.

Vannak gépek, amik érzékenyek az áramkimaradásra, így azokat le kell kapcsolni vagy biztonságos módon leálltani, mielőtt áramtalanítás történik. Kritikusabb esetekben az áramkimaradás veszélyhelyzetet teremthet, így azt elő kell készíteni (pl. egy többszáz kilós motort mozgató daru). Izolálni is kell az eszközöket; ne legyen lekapcsolva az, amit nem muszáj lekapcsolni csak azért, mert azonos az áramforrása azzal, amit viszont igen.

Minden gépekhez kötődő folyamat esetén természetesen nézni kell a tartalék energiát; akkumulátor, generátor automatikus bekapcsolódásának a lehetőségét. Végül egy teszttel érdemes ellenőrizni, hogy tényleg nincs áram alatt az adott felszerelés. A biztonságon túl, a LOTO rendszer egyedi azonosítókkal működik, így mindig tudni lehet, hogy ki áramtalanít, milyen munkát végzett, stb.

A visszakapcsolás szintén bonyolult manőver lehet. Zárakat (locks) és izolátorokat eltávolítani, tartalék energiaforrásokhoz való hozzáférést újra engedélyezni. Általában ezt úgy oldják meg, hogy minden gépet kiinduló állásában kapcsolják le, így annak elindulása biztos, hogy nem „vág a dolgok közepébe”. Ettől függetlenül természetesen mindenkit tájékoztatni kell az áram visszaállításáról, hogy a biztonság kedvéért ne álljanak a túl közel az eszközökhöz. Az áramvisszaállítás szintén egyedi jogosultság.

Forrás: www.thebalancesmb.com