LOTO rendszer az iparban

Balesetek megelőzése a LOTO rendszer segítségével.

Elektromos, mechanikus és kémiai energia; alacsony és magas hőmérséklet; magas nyomás és a gravitáció is veszélyt jelenthet a dolgozókra nézve a legkülönfélébb munkahelyeken a legkülönfélébb munkafolyamatok során.

Az iparban szó szerint nagy energiák dolgoznak és azok megfelelő izolációja a kulcs a biztonsághoz. Ha a fent említett energiák nem megfelelő pillanatban szabadulnak el, az súlyos sérülésekhez vezethet, személyi és anyagi értelemben is.

Az veszélyes energiák kontrollálására fejlesztették ki a LOTO rendszert (Log Out/Tag Out). Bár az ötlet már több évtizedes, sok iparában – még a fejlett világban is –vagy csak elvétve vagy nem alkalmazzák egyáltalán, pedig egy elég kiforrott technológiáról van szó. A LOTO rendszer célja a „zéró energia” állapot elérése, azáltal, hogy a kérdéses rendszert elvágjuk az energiaforrástól. Ez több féle módon történhet: földelés, szivattyúzás, légtelenítés, kikapcsolás, áramtalanítás, stb.

Felmérések szerint gyakori oka a baleseteknek a kommunikáció hiánya. Valaki izolált egy rendszer, de nem közölte a többiekkel, hogy ne indítsák azt újra, pedig ehhez nem kellene más, mint egy „ne kapcsold be” feliratú cetli. Olyan cégeknél, ahol saját belépőkártyája, vagy valami egyedi azonosító eszköze van a dolgozóknak, ezt úgy oldják (oldhatnák) meg, hogy egy rendszert csak az tudja újraindítani, aki korábban lezárta.

Bár ilyen egyedi azonosító megoldások még nem mindenhol elterjedtek, high-tech cégeknél, ahol bizonyos adatokhoz, számítógépekhez, eszközökhöz eleve csak az illetékes személyek férhetnek hozzá – azonosítás (authorization) után – az előfeltételek már adottak. Magyarországon a multinacionális cégek jellemzően már elérték ezt a szintet.

LOTO rendszer

Forrás: www.totallyintegratedautomation.com