A LOTO rendszer 4.

A szabályzórendszer megalkotása és a folyamat kiépítése a Loto-nál alapvető feladat

Előző posztban írtuk, hogy a tréning mellett a megfelelő eljárásrend és szabályozás megszervezése az előkövetelmény a LOTO rendszer alkalmazása előtt. A szabályrendszer megalkotása és a folyamat kiépítése párhuzamosan elvégzendő feladat. Ennek oka, hogy a szervezésben kiemelt figyelmet kell fordítani az információ-átadásra a menedzsmenttől és a használatra jogosult személyektől az összes érintetthez. Továbbá ugyanez visszafelé: az áramtalanítás és a karbantartói munka megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy mindenki tudomásul vette és felkészült arra, ami következni fog, tehát adott valamilyen visszajelzést.

A jó LOTO rendszer részei a hatékonyan, cégre szabottan kidolgozott és kommunikált protokollok. Fontos még, hogy egy gyártó, a telephelyeinek számától, helyszínétől és tevékenységétől függetlenül egységes szabályozással működjön, mert sok munkáltató rotálja, áthelyezi az alkalmazottakat és így őket nem kell újra és újra betanítani. Ezt a célt segítik elérni a korábban említett OSHA sztenderdek is (OSHA compliance vagy OSHA Einhaltung).

Összességében, nem csak az implementálás, de a cégre szabott tervezés és megalkotás is aprólékosabb feladat, sőt talán még bonyolultabb is, mint a harmadik fázis. A jól koncepciót pedig könnyebb továbbfejleszteni a jövőben.

https://www.rockwellautomation.com