Robotizálás a gyártás szolgálatában 3.

A magyar vállalkozások digitális felzárkóztatása, korszerű technológiák és alkalmazások használata 2020-as év legfontosabb feladata, amiben tud Önnek segíteni a Procomtec kft.

A Dell Technologies tanácsadója kihangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok nagy részénél a digitális lemaradása csökkent, sajnos egyes vállalatok még mindig elzárkóznak az újítások elől, ez azt eredményezi, hogy a szakmai szinten felkészült cégek lemaradnak a digitális fejletlenség miatt. Magyarország versenykörnyezete nem független a világon bárhol felbukkanó fejlesztésektől.

Tanácsadó szerint ma Magyarországon még mindig az évtizedek óta használt technológiák élveznek elsőbbséget, a robotizáció mértéke legfeljebb 10-20 százalékkal nő évente. A szakértő úgy véli, hogy a negyedik generációs ipari technológiák, az ipar 4.0 alkalmazásához előbb az előző fejlettségi szintet kell elérni. A Dell digitalizációs szakértő úgy látja, hogy az ipar 4.0 lehetőségeit a magyar cégek nehezen tudják vállalni a drága technológiai beruházások miatt, a robotizáció általában olyan magas kiadásokkal jár, hogy még mindig jobban megéri az emberi munkaerő igénybevétele.

A robotizáci gyorsabb bevezetésre lenne szükség a belföldi cégeknél. Magyarországon a robotok jó részét csupán a munkaerőhiány miatti kényszerből alkalmaznak a gyártok, hiszen drágák és gyorsabban avulnak el, mint az emberi munkaerő tudása. Az ilyen beruházások elindítása még mindig erősen függ a várható megtérüléstől, ezért van szükség a nagyobb arányú technológiai fejlesztésekre.

#procomtec #automatizálás #plc #LOTO #szerszámgyártás #tervezés #idomszergyártás