Önmagunkat automatizálni? (Automatizálás 3.)

Mit jelent az automatizáció egy „mezei” állampolgár számára?

Xing szerint nem sokat. Az automaizálás előnyei az érintett vállalatok tulajdonosainál és menedzsereinél realizálódnak elsősorban. Viszont a megnövekedett kapacitások és teljesítmény képes mindenki számára „jobblétet” biztosítani. A nagyobb hozamok az újraelosztás révén nagyobb minimálbért eredményezhetnek mindenki számára. A megemelet minimálbér és a magasabb vállalati osztalék különbségét nevezi „spreadnek” a szociológus szakma.

A távmunka és távoktatás eddig sosem látott mértékben növekedett világszerte, de főleg a fejlett világban, ahol a technikai háttér többé-kevésbé biztosítva van mindehhez. Eszközök, platformok, mint a Slack, Dropbox, Zoom and Gsuite teszik ezt lehetővé, ami elképzelhetetlen volt még 10 évvel ezelőtt.

Xing hozzáteszi, hogy a DataRobot vagy a H2O.ai közelebb viszi a mesterséges intelligenciát a hétköznapi emberekhez (nem csak tudósokhoz és kutatókhoz). Ennek segítségével az egyszerű felhasználók repetitív feladataikat a számítógépiekre delegálhatják át, egyszerű algoritmusok és kódok megírásával.

A mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás párosítása pedig olyan kézzel fogható, sőt életmentő eredményekhez vezet, mint a fent említett orvosi szelepek, amik így olcsóbban és gyorsabban előállíthatók lettek.

A feltalálás atyja

Az automatizálás előnyei tehát a következők: egészség-megőrzés, gyorsaság, erőforrás-megtakarítás, olcsóság, növekvő össztermék és jövedelem megfelelő allokáció mellett. De nem távolít-e el minket egymástól fizikailag, pszichológiailag és érzelmileg az automatizált folyamatok elterjedése és rájuk való támaszkodás?

Jelen körülmények között nehéz erre válaszolni.

Egyenlőre mindenki azon van és azon is kell lenni, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzünk, legalábbis fizikálisan. Ez szokatlan és nehéz feladat, de a jelen krízis helyzet jó tudni, hogy a szükséges technológia vívmányok kéznél vannak és működnek, hogy átvészeljük a járványt és annak hosszú-távú következményeit. A járvány következményei a társadalomra és a gazdaság különböző szektoraira is rányomja a bélyegét. Az ezekre adott válaszok, az alkalmazkodás okozta megoldások a tanulás lehetőségét hordozzák, ami nem fog elévülni a helyzet normalizálódása után sem.

De emberi mivoltunkat sosem szabad elfelednünk. Lehet, hogy robotok készítik az ételeinket, szállítják a bejárati ajtónk elé őket, végeznek el helyettünk rutinfeladatokat gyorsabban, mint mi magunk, segítenek kapcsolatot tartani egy másik kontinensen élő, esetleg elzárt szeretteinkkel, készítenek olyan eszközöket, amiket az emberi kéz képtelen volna, de emberi szükségleteink, szociális igényink megmaradnak. Ezen semmilyen technikai vívmány nem változtathat, sem azon, hogy felelősek vagyunk egymásért és mindazért, amit a technika jelent.

Forrás: www.h2o.ai

#3Dszkennelés #3Dszimuláció #folyamatoptimalizálás #folyamatellenőrzés #beavatkozás #időmegtakarítás #hatékonytesztelés #fémlemezmegmunkálás #szerszámgyártás #procomtec