Minőségbiztosítása tömeg-gyártásban

Hegesztés és minőségbiztosítás kapcsolata az autógyártásban

A munkaintenzív iparágakban (autógyártás, eszköz-, folyamattervezés, gépgyártás, stb) az operátorok elméleti tudása, gyakorlottság csak egy befolyásoló faktor a sok közül: a hegesztendő elemek komplexitása, az anyagok minősége és mindezek kombinációja tovább bonyolítja az összképet és nehezíti meg a minőségbiztosító szakemberek dolgát, még akkor is, ha azok reprezentatív mintával dolgoznak.

Az említett kutatás prezentált egy teljesítmény-értékelő módszertant, ami minőségbiztosítási adatbázisok, rekordok (output adatok) és a kívánt produktum paramétereinek (input adatok) összehasonlításával nyújt támogatást a stratégiai szemléletű minőségmenedzsmentben. Az adatokat a következő táblázat foglalja össze.

Statisztika

Ennek a holisztikus módszernek az előnyeit így összegezték a tanulmányban: az adatok több forrásból származnak, mivel nem csak egy tényező befolyásolja a kapott minőséget. Egy integrált adatbázis lerövidíti az adatok feldolgozásának idejét, így a beavatkozás is hatékonyabb lehet. Talán még fontosabb, hogy az automatizálható idő és darab adatok mellett megjelennek a minőségi paraméterek és az emberi tapasztalat. Ezt is integrálni kell az adatok közé – így folyamatmenedzsment egyféle tudásmenedzsmenttel egészül ki.

Forrás: www.sciencedirect.com

#hegesztés #minőségbiztosítás #vezetékgyártás #minőségmenedzsment #teljesítményértékelés #holisztikuselemzés #stratégia #procomtec