Autógyártók és termékfejlesztés kapcsolata

A nemzetközi verseny miatt egyre növekednek az autógyártók elvárásai a beszállítók által végzet munka minőségét illetően

A növekvő elvárások kiterjednek a termékfejlesztés időtartamára is. A termelési láncokban nagy szerepe van egyes szerszámoknak, mivel egy eszköz egyszerre több folyamatban is részt vesz.

Egy, a Daimler AG folyamatfejlesztésért felelős kutatója kiszámította, hogy azon szerszámok kifejlesztése (kutatástól a folyamatgyártásig), amiket az autók külső fémlemezeinek megmunkálásánál használnak, a szerszámgyártás teljes idejének majdnem felét teszik ki. Az eszközök tesztelése közben vizsgálják a megmunkált felületet, az adott felület szkennelése aztán egy képet ad, amin látszódnak az esetleges egyenetlenségek. A probléma ezzel a megoldással az, hogy a kép csak az egyes fázisok között elérhető, az effektív munka közben nem, így pedig a beavatkozás sem lehetséges.

Egy szimulációval megtámogatott kutatás során kifejlesztettek egy 3D-s technológiát, aminek a segítségével a felület képe állandóan látható. Eredetileg, első lépésként több szögből felvétel készül a vizsgált komponensről, ami képet ad a felület színéről és alakjáról. Ez után szkennelték a felületet, hogy megtalálják az egyenetlenségeket. Ezt a két lépést egyesíti az új módszer, ahogy az a következő képen is látszik.

Termékfejlesztés

A két lépés egyesítése, avagy párhuzamos végzése – megfelelő fényviszonyok és a forgatás megoldása esetén – lerövidíti a szerszám-prototípus tesztelési idejét és azonnali beavatkozásra ad lehetőséget, mivel a végtermék folyamatosan ellenőrizve lehet.

Forrás: International Deep Drawing Research Group 38th Annual Conference; Materials Science and Engineering 651

#3Dszkennelés #3Dszimuláció #folyamatoptimalizálás #folyamatellenőrzés #beavatkozás #időmegtakarítás #hatékonytesztelés #fémlemezmegmunkálás #szerszámgyártás #procomtec